Защо увереността има толкова важно значение?

Самочувствието е едно от най-важните неща за всеки човек, а изразът "Бъдете уверени в себе си" е сред най-повтаряните съвети. За какво ни помага самочувствието? Отговорът е много прост. За почти всичко. Животът и светът около нас са свързани с начина, по който възприемаме собствената си личност.
 
Увереността има значение за отношенията ни с околните, за изграждането на връзка, за развитието на кариерата ни, за начинът, по който се чувстваме и действаме ежедневно, за развитието ни във всеки план. Дори от прекомерната самоувереност има полза. Учени от Университета на Единбург и Калифорнийския университет в Сан Диего демонстрират, че когато има конфликт за даден ресурс - при условие, че човек не е сигурен, че ще загуби, и доколкото е убеден в ценността на това, за което се бори - прекомерното самочувствие в повечето случаи носи успех. Дори когато не си прав, самоувереността помага да получиш това, което искаш. 
 
На какво се гради самочувствието? Увереността се гради на много фактори, а най-важните от тях са външния ни вид, нашите знания и опит, качествата и силните ни страни. 
 
Как да придобием самочувствие? Ако страдате от ниско самочувствие, съветваме ви да промените в себе си всичко онова, което не харесвате. Не се страхувайте от промяната. Бъдете смели. Отървете се от всичко, което не ви допада и получете това, което заслужавате. Не харесвате прическата си - променете я, мечтаете за по-голям бюст - направете го, не харесвате тялото си - спортувайте, притеснявате се от липсата си на знания в някоя сфера - усъвършенствайте ги. Всъщност всичко, което ни терзае, е поправимо. Ключът към нещата е свързан с една дума: действие. А тези, които се борят за мечтите си, обикновено ги постигат!