6 неща за Фрида Кало

Познаваме Фрида Кало като гениална мексиканска художничка, с непокорен дух и неконвенционален стил в изкуството и личния живот. Известна с картините си, житейската си философия и мъчителните отношения с нейния съпруг Диего Ривера, Фрида остава източник на вдъхновение за много хора. Ако и вие сте почитател на нейните творби или ако просто усещате необяснимо очарование от нейната история, вероятно ще сте любопитен да научите още няколко факта:
1. Страстно обича живота

Независимо от всички страдания, през които преминава и постоянните битки с депресията, Фрида обичала живота, музиката и танците. Винаги се ображдала с много хора. Обожавала компаниите, соаретата и светските събирания, където става известна със своя интелект и чувство за хумор.

2. Отгледала е  стотици домашни любимци


Фрида изпитвала много специална любов към животните и винаги използвала възможността да бъде заобиколена от много домашни любимци. Имала е маймуни, кучета, птици, дори елен е живял в къщата.

3. Променя рожденната си дата


Фрида се ражда на 06 юли 1907г., в Койокан, Мексико Сити. Въпреки това, по-късно решава да промени рождената си дата на 7 юли 1910 г. -  датата, дала начало на мексиканската революция. Толкова много обичала родината си, че искала собсвеното ѝ раждане да съвпада с раждането на съвременно Мексико.

4. Говори за съпруга си като за "тежък инцидент"


Фрида и Диего Ривера имали странни и непостоянни отношения. Срещат се, когато тя е все още ученичка. Ривера е 20 години по-възрастен от нея. Двамата се женят през 1929 г., но се развеждат 10 години по-късно, когато се предполага, че Ривера е изневерил със сестра ѝ.

5. На последната си изложба пръсъства на легло


В началото на 50-те години Фрида е диагностицирана с гангрена в десния си крак. Този период съвпадна с нейната последна изложба. Поради лечението, на които е била подлагана, Фрида не е могла да става. За това отива на собствената си изложба, с помоща на линейка и пожелава да поставят легло ѝ в средата на галерията, за да може да общува с хората.

6. Като малка страда от полиомиелит, но преодолява болестта


Фрида прекарва полиомиелит на 6 годишна възраст. Преодолява болестта, но десния ѝ крак остава много по-слаб от левия. За да прикрива това, Фрида започва да носи по няколко чифта чорапи един върху друг и тъй характерните за нея мексикански дълги и пъстри поли.